Leta i den här bloggen

söndag

Medieoker ElmbrantBjörn Elmbrant har skrivit en bok 
om finanskrisen i Europa.
Björn Elmbrant är normalt en av de mer läsvärda skribenterna, även om jag långtifrån alltid delar hans världsbild. I boken Europas stålbad - Krisen som slukar välfärden och skakar euron, tycker jag inte han når upp till sin normala standard.

Det är ändå en läsvärd bok för den som inte i detalj följt utvecklingen i de olika krisande euroländerna och inom EU. Där finns intressanta detaljer som i varje fall inte jag kände till innan och som man nog skulle vilja veta mer om. Elmbrant påstår till exempel att den folkpartistiska EU-parlamentarikern Olle Schmidt driver frågor som bankernas lobbyister önskat i samband med försök från EU att reglera bankernas aktiviteter. Schmidts sekretariat dementerar kontakter med banklobbyisterna. Nyfikenheten är väckt, men den historien får inte plats i denna korta bok.

Elmbrant beskriver tydligt att krisen blivit extra svårlöst genom euron och det sätt som euron infördes. Det är ingen tvekan om att både de grekiska skulderna och de problem som drabbat Irland och Spanien hade varit lättare att lösa eller helt kunnat undvikas utan ett eurosamarbete.

För att komma från Elmbrant är det en medioker bok. Men även en medioker bok av Elmbrant är värd att läsa.

Köp "Europas stålbad - Krisen som slukar välfärden och skakar euron" hos Bokus 
Köp "Europas stålbad - Krisen som slukar välfärden och skakar euron" hos Adlibris


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ticnet