Leta i den här bloggen

lördag

En bok för den som vill förstå Persson


Titel: Göran Persson och hans värld
Författare: Olle Svenning
Förlag: Norstedts

Köp på Bokus: Göran Persson och hans värld
Köp på Adlibrid: Göran Persson och hans värld

I boken ”Göran Persson och hans värld” (Norstedts förlag) ger Olle Svenning en bild av hur Göran Persson gick från en ung folkrörelseman i Vingåker till att bli ledare för socialdemokraterna. Hur han gick från studieombudsman för ABF i Katrineholm till att vara Sveriges statsminister. Det är en bok som ger en del insikter om den socialdemokrati som Göran Persson kommit att chefa över – mot alla odds. Inte så mycket nyheter eller avslöjande, men en bra samlande beskrivning som ger en del perspektiv.

Det är ingen hemlighet att Olle Svenning är socialdemokrat, men det är inget äreminne som han byggt över statsministern. Inte motsatsen heller. Det är inte heller en bok som kommer att kunna användas som en källa att ösa ammunition mot socialdemokraterna ur i valrörelsen. Fast nog kommer en del att påminna om man att Svenning citerar en anonym generaldirektör som fått ett erbjudande om en statsrådspost och på frågan till Pär Nuder om ministern inte borde komma från riksdagen fått svaret: ”Det förstår du väl att vi inte kan ta någon från riksdagsgruppen till ett så viktigt jobb.”

Olle Svenning berättar i boken att Margot Wallström som ordförande för det socialdemokratiska kvinnoförbundet var en av dem som aktivt motarbetade Göran Persson när han ville bli socialdemokraternas välfärdspolitiska talesman under oppositionsåren i början av 1990-talet. Istället fick han ansvar för jordbruksutskottet och miljöpolitiken, ett område som han enligt Svenning vantrivdes med vid denna tidpunkt.
Även om Olle Svenning inte gör någon direkt koppling mellan dessa händelser och den kärva relationen mellan Persson och Wallström, är det svårt att undgå misstankarna att det vid denna tidpunkt byggdes upp en ömsesidig misstro mellan de båda.

I boken citerar Svenning S-kvinnors nuvarande ordförande Nalin Pekgul. Hon beskriver hur unga socialdemokrater i Stockholm såg på Persson när han blev partiledare och statsminister. ”Vi var besvikna både därför att det inte blev en kvinna och för att det var en som inte kom från Stockholm. En lantis. En outsider.” Det citatet visar att Persson hade en tung uppförsbacke som nyvald partiledare. Det var säkert många som ansåg att han ”stulit” partiledarskapet från Mona Sahlin.

En annan viktig pusselbit i Olle Svennings bok är beskrivningen av hur Persson gått från att vara den som genomförde en av de största decentraliseringsreformerna inom skolan, till en som allt mer eftersträvar centralisering av makt. Till staten, till regeringen och till statsrådsberedningen. Att Persson, trots de politiska utnämningarna, anser att de statliga verken inte är tillräckligt lyhörda för regeringens önskemål.
Det är också tydligt i regeringen, där det är få som har en egen politisk maktbas. De sitter, inte bara formellt, utan också i praktiken i regeringen på Göran Persson nåder. I boken frågar en tidigare regeringsledamot: ”Vem är Göran Persson Gunnar Sträng”? Frågan kan också formuleras som: vem är Göran Perssons Gordon Brown? En stark person i regeringen med egen stadig förankring i partiet, som kan fungera som motvikt och balans till en alltmer mäktig regeringschef. Någon sådan person finns inte i Göran Perssons regering.

Det mest intressanta är kanske ändå att boken är skriven och att den är en i raden av böcker om Göran Persson. Det visar att Persson är den som under drygt 10 år har dominerat svensk politik, först som finansminister och sedan som statsminister. Det visar också att det finns en fascination för starka män.
Olle Svennings bok är väl värd att läsa för den som vill få en ökade förståelse för hur Göran Persson fungerar, även om den naturligtvis inte är något facit.

Sedan är det förvånande att Olle Svenning inte kan stava Ulrica Messings namn rätt, hon är ju trots allt den som har störst chans att få efterträda Persson när han lämnar partiordförandeposten.

Publicerad i Hudiksvalls-Tidning 20/9 2005

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ticnet