Leta i den här bloggen

lördag

Faktaböcker om rymden

Faktaböcker för barn och ungdomar kommer i en strid ström från förlagen, och senaste året har det kommit en hel hög med böcker om rymden, både av svenska och utländska författare. Den här typen av böcker är ibland svåra att etikettera med en viss lämplig ålder, eftersom det oftast handlar om hur intresserad man är av ämnet, och vilka kunskaper man redan har. Även jag som vuxen men inte på något sätt specialiserad på området uppskattar böcker som är roliga och lättillgängliga, med snygg layout och småsnuttar av intressanta fakta.

Fast ibland kan det nästan bli
väl hackigt. Den 72 sidor långa boken i stort format som både heter och enbart handlar om ”Mars” skulle gott ha kunnat innehålla några längre texter. Den vänder sig ju till dem som verkligen är intresserade, och troligen också lite äldre. Men även den är fylld av mängder av bildtexter och andra mycket korta texter. Boken innehåller flera hundra foton, teckningar, målningar och diagram. Man orkar inte läsa så länge i taget i boken, men den passar utmärkt att bläddra i och fascineras av.

En annan bok som går djupt i sitt ämne är ”Liv i universum” som utreder just vad liv är, vad som krävs för att det ska bli liv, och om det kan finnas liv på andra planeter än Jorden. En spännande fråga, och boken är ganska attraktiv och lättillgänglig med knappt 20 rikt illustrerade kapitel som behandlar olika aspekter av liv i universum.

För yngre

Det finns två utmärkta svenskproducerade böcker, dels ”Rymden” av Per Östborn, som ingår i serien Figges kunskapsklubb, och dels Allt om universum av Jonathan Lindström. Båda riktar sig till lite yngre barn, kanske för 6-9-åringar. 

”Rymden” är heltäckande och en bra grundläggande bok, väl strukturerad med en tydlig, översiktlig layout. Boken är full av spännande foton från rymden men också teckningar som förklarar och lättar upp. Författaren är duktig på att hitta liknelser ur barnens värld för att förklara fenomen i rymden. Har du till exempel tänkt på att galaxerna är som russin i en deg? Strax efter Big bang var rymddegen pytteliten och russinen låg nära varandra. När degen jäste så hamnade russingalaxerna längre och längre från varandra.


”Allt om universum” är roligare och mer fantasieggande men ändå full av fakta och förklaringar. Den ger inte alls samma översikt som ”Rymden”, men det kan man stå ut med eftersom det är en ren njutning att bläddra, förundras och skratta åt tokiga kommentarer. Här finns inga foton, utan bara teckningar och målningar. Författaren har själv illustrerat boken. Eller är det mer rätt att säga att illustratören själv har skrivit texterna? De hänger väl ihop, och fungerar inte utan varandra.  

Kul och knasigt

Två mer textrika böcker som båda går i samma stil är ”Den hissnande galaxen” och ”Mars - Din guide till den röda planeten”. De har en lite skruvad humor, som passar äldre barn och ungdomar och kanske vuxna också. Men för dem som inte har ”rätt” sorts humor blir texterna nog mest jobbiga, och inte värda att läsa för att ta åt sig den fakta som finns i böckerna.

Boken om Mars är upplagd just som en guidebok med vägbeskrivning, utrustningslista, kapitel som Väder och vind, Sevärdheter och Fornminnen. Mars passar utmärkt både för aktiv semester och vila. Den som vill idrotta kan passa på att slå personliga rekord i exempelvis höjdhopp, och den som vill stressa av kan njuta av både ett längre dygn och ett längre år än på Jorden. Guideboken är försedd med både foton och teckningar i färg.


Den hissnande galaxen” har enbart svartvita teckningar, men det är gott om dem och de ger lite seriekänsla, vilket gör att man antingen kan läsa boken från början till slut, eller också bläddra och kolla efter roliga grejer. Boken är ganska heltäckande, men inte så överblickbar. Här hittar du många praktiska övningar, till exempel hur man har kul med ett svart hål. Det enda du behöver är en stor klocka som går att se på ordentligt avstånd samt en kille som heter Sid och som inte har något emot att hamna i ett parallellt universum. Prova den nästa gång du kommer i närheten av ett svart hål!





Böcker som nämns:
  • ”Mars” i serien Fakta i närbild. BonnierCarlsen
  • ”Liv i universum” av Eirik Newth. Alfabeta Köp den hos Bokus , Adlibris 
  • ”Rymden” av Per Östborn. Gleerups serie Figges kunskapsklubb 
  • ”Allt om universum” av Jonathan Lindström. BonnierCarlsen Köp den hos Bokus , Adlibris
  • ”Mars – Din guide till den röda planeten” av Erik Mellgren. Natur och Kultur Köp den hos Bokus , Adlibris
  • ”Den hissnande galaxen” av Kjartan Poskitt. Argasso Köp den hos Bokus, Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ticnet